T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
SAMSUN / ÇARŞAMBA - Kürtün Ortaokulu

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA

Adım  Adım Başarıya ...........

 

Sevgili öğrencilerimiz,

Etkili çalışma yöntemleri ve bunların uygulanması kısa vadede okul başarınızı arttırıcı bir faktördür. Uzun vadede ise yaşamda başarılı bir kişi olmanızı sağlar. Okulda başarı, hayatta başarı demektir. Bu sebeple rehber öğretmeniniz olarak çalışma alışkanlıklarının kazanılması konusuna önem veriyoruz.

Etkili ders çalışmaya karar veren bir öğrenci için ilk adım; çalışmanın amacını ve hedefini belirlemektir. Çalışmaya başlamak ve sürdürebilmek için, çalışmayla ilgili belirlenen amacın açık, net ve kolay ulaşılabilir olması gerekir. Bu nedenle çalışma amacınızı okulun başladığı ilk günlerde belirlemek daha bilinçli bir eğitim ve öğretim yılı geçirmenizi sağlar. Çalışma amaçlarının belirlenmesi için aşağıda verilmiş olan soruları kendinize göre cevaplamaya çalışın. Verdiğiniz her cevap kendinizi bulmanıza yardımcı olacaktır.

 

     Kendimi 10 yıl sonra hangi konumda görmek istiyorum?

     4–6 yıl sonra kendimi hangi üniversitede ve bölümde okuyor düşünüyorum?

     2-4 yıl sonra kendimi hangi lisede görmek istiyorum.

     Öğretim yılı sonunda nasıl bir karne almayı istiyorum?

Bu yazıda sizlere etkili çalışma yöntemleri hakkında bilgiler vermeden önce, Rehberlik Servisi olarak, hepinizin planlı, verimli, başarılı bir eğitim ve öğretim yılı geçirmenizi diliyoruz.

ÇALIŞMA ORTAMI NASIL DÜZENLENMELİ?

Çalışma ortamınızın sizin veriminizi yükseltecek biçimde düzenlenmiş olması, ders çalışmaktan daha fazla zevk almanızı sağlayacaktır. Çalışma ortamının düzenlenmesi ile ilgili öneriler:

 

¨ Çalıştığınız masada başka bir işle uğraşmayın

¨ Evde kendinize bir köşe, mümkünse bir oda hazırlayın.

¨ Ders çalışırken kesinlikle masa başında olmaya özen gösterin; yatarak, uzanarak ders çalışılmaz.

¨ Çalışma ile ilgili yardımcı malzemeyi önceden hazır edin.

¨ Ders çalıştığınız ortamda dikkatinizin dağılmaması için telefon, televizyon, poster, dergi bulundurmayın.

¨ Odadaki gürültüyü en aza indirmeye çalışın.

¨ Çalışma yeriniz çok karanlık veya aydınlık olmasın.

¨ Odanız çok sıcak veya soğuk olmasın.

Sandalyeniz çok rahat veya rahatsız olmasın.

 

DERSİ DİNLERKEN
En iyi öğrenme, okulda ve sınıfta olur. Dersi derste öğrenmek, sonraki çalışmalarınızı daha kolaylaştıracaktır. (Derste öğrenmezseniz evde öğrenmek için harcamanız için gerekli olan süre= 40 dk x 3= 120 dk. J)

 

ÇALIŞMADA DÜŞÜNCE HATALARI

Öğrencileri başarısızlığa götüren bazı düşünce hataları vardır. Bunların bir kısmı tabloda sizlere verilmiştir.

 

« Biraz dışarı çıkıp arkadaşlarla dolaşayım, sonra çalışırım.

« Bugün çok yorgunum, yarın çalışırım.

« Biraz müzik dinleyip, çalışmaya sonra başlarım.

« TV’deki şu program bitsin, sonra derse başlarım.

« Bugün çalışmasam da olur, yarın eksiğimi gideririm.

« Biraz uyuyup daha sonra çalışırım.

« Arkadaşıma telefon edeyim. Sonra çalışırım.

« Bu konuyu nasıl olsa sınıfta iyi öğrendim çalışmama gerek yok.

« Sınava daha çok var, sonra çalışırım.

 

@    Ders çalışmadan önce kendi kendinize aşağıdaki soruları cevaplamanız yararlı olacaktır.

Günlük çalışmada neyi hedeflediğinizi belirlemezseniz, ne kadar çalışsanız da huzursuzluk duyarsınız, ama ben şu kadar ders çalışacağım diyebilirseniz, o dersi bitirdikten sonra bir başarı duygusu hissedersiniz. Bu da size daha fazla çalışmak için istek verir.

@  Ders çalışma sürelerini zaman aralıklarına bölünüz.

@  Ders çalışma süresi 40 dakika olmalı ve 10 dakika ara verilmelidir.

@  Neden 10 dakika ara ?

       40 dakikalık ders çalıştığımız süre içerisinde, beyin ve sinir hücreleri kasılmakta dolayısıyla 5 dakika ara verildiği zaman yorulan sinir hücreleri gevşeyememektedir. 15 dakika ara verildiğinde ise sinir hücreleri fazla gevşemektedir. Bu nedenle her iki durumda da sinirler ya çok gevşediği ya da yeterince gevşeyemediği için öğrenme ve anlamada güçlükler yaşanmaktadır. Beyin ve sinir hücrelerinin en ideal durumu 10 dakikalık dinlenme aralıklarında elde edilen süre olduğu araştırmalar tarafından ortaya konmuştur.

@  Çalışmak zorunda olduğunuz birden fazla ders varsa, bunları sıralayınız. Örneğin; o gün ders programında bulunan derslerden bir sayısal, bir sözel ders şeklinde sıralayabilirsiniz.

@   Yazarak çalışınız. Yazarak çalışmak, öğrenilmiş bilginin daha kalıcı olmasını sağlar.

@   Tekrarlamak, öğrenmenin ilk şartıdır. Derste işlenen konuyu ne kadar iyi öğrenirsek öğrenelim tekrarlamadığımız sürece unuturuz.

 

@  Öğrenilen bilgi okunur, sonra öğretmenden dinlenir, daha sonrada yazılarak çalışılırsa öğrenme çok yüksek olacaktır. Bu çalışma teknikleriyle de desteklenirse öğrenme yüzdesi artacaktır.

@   Gece yatmadan önce, gün içinde öğrenilenleri kısaca tekrarlayın. Sabah kalkınca aynı bilgileri bir kere daha gözden geçirerek pekiştirin.

@   Çalışma öncesinde yeterince dinlenmiş olmak gerekir. Uykusuzluk, yorgunluk, karamsarlık ve aşırı duyarlılık dikkatin toplanmasını güçleştirir.

@   Ders çalışma sırasında bunalır, sıkılırsanız; hemen çalışma masasını terk etmeyin. Kendinize bir hedef belirleyin ve bunu gerçekleştirdikten sonra masadan kalkın.( şu problemi çözünce masadan kalkacağım gibi...)

@   Hayal kurmaya başladığınızı fark ederseniz, hayal kurmayı kendinize ödül olarak verin ve bunu dinlenme sırasına erteleyin.

@  Hayalinizi bitiremiyorsanız kalkıp kısa süre için dolaşın veya hafif fizik egzersizi yapın.

@  Geçmişteki başarısızlıklarınızı değil, başarılarınızı düşünün. Bu olumlu düşünce sizi ders çalışmaya motive edecektir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 11.03.2019 - Güncelleme: 11.03.2019 23:15 - Görüntülenme: 312
Kaynak: WWW.GOOGLE.COM
  Beğen | 1  kişi beğendi